Cortado: İspanyolların en sevİlen kahvesİ evde kolayca ve kahve makİnesİz nasıl yapılır?
İspanyolca “cortar” yani kesmek
fiilinden türetilmiş olan "cortado" espresso ile süt birbirini yarıdan kestiği
için bu adı almış. Türkiye’de gittikçe popüler olan bu kahveyi gitgide daha çok
kafenin menüsünde bulabiliyoruz ama evde kendimiz yapmak istersek nasıl
yapacağız?
Eşimle evimizde espresso
makinemiz olmadığı için biz de bunu fark yollardan yapmaya karar verdik. Eğer
sizin de kahve makineniz yoksa ama bir moka pot’unuz varsa bu kahveyi
kolaylıkla yapabilirsiniz (daha ucuz ve yanınızda işe götürmek de daha kolay).
Moka pot aslında İtalyanların filtre kahve yapmak için kullandıkları bir araç.
Bizde bundan olduğu için bunu kullanarak da yapabileceğimizi düşündük ve işe
yaradı. Eğer siz de sonbahar gelmişken cortado ile kahve keyfi yapmak
isterseniz bu yazıyı okumaya devam edin! :)
Malzemeler (2 bardak cortado için)
- Moka pot
- 1 su bardağı kadar su
- Filtre kahve (kahve haznesini
tamamen dolduracak kadar)
- 2 çay kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı tam yağlı süt
- Sütü kaynatmak için cezve
- 2 cam espresso bardağı ve süt
köpürtücü (görsellik için)
Yapılışı:
Moka pot’a aşina olmayanlar için biraz
daha detaylı anlatacağım. Moka pot’un üst ve alt kısımlardan oluşan iki bölümü
var. Açtığınız zaman alt kısmı da ikiye ayrılıyor. İlk başta görünen delikli
kısım filtre kahve haznesi. Bunu çıkarın. Çıkardıktan sonra kalan içi boş, daha
derin bölmeye su koyuyoruz. Suyu ayarlamak için içindeki vidayı bulun. Bu
vidanın altında kalacak kadar miktarda suyu koyun. Çok su koyarsanız kahve
yoğun olmaz.
Sonra kahve haznesini alın ve burayı tamamen kahve ile doldurun ve hazneyi yerine takın. Moka pot’u ocağın üstüne koyun ve yüksek ateşte bırakın. Moka pot’un kapağını açıp arada kontrol edin çünkü kahve üst kısımdaki borudan çıkıp üst bölmeyi yavaş yavaş kahve ile doldurmaya başlayacak ve bizim çıkan ilk damlaları yakalamamız gerekiyor. Küçük cam espresso bardaklarınıza birer çay kaşığı toz şeker koyup beklemeye başlayın (cortado küçük cam bardaklarda servis edilir). Birkaç çay kaşığı kadar kahve üst hazneye geldikten sonra moka pot’u hemen ateşten alın ve içine şeker koyduğunuz bardaklara 1-2 çay kaşığı olacak kadar kahveyi dökün. Daha fazla koymayın çünkü bu yoğun kahve toz şekerle karışarak karamel gibi bir kıvama dönüşecek.
Bu az miktarda kahveyi döktükten sonra Moka pot’u ateşe geri koyun
ve kahvenin geri kalanının çıkmasını bekleyin. O sırada bardaklardaki toz şeker
ve kahveyi bir çay kaşığı yardımıyla karıştırmaya başlayın. Açık kahve, karamel
gibi bir renk ve kıvama ulaşıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Birkaç dakika
içinde istediğiniz görünüme ulaşacak. Bunu yaptıktan sonra bardakları yarıya
kadar moka pot’unuzdaki kahve ile doldurun.
Diğer yarısı için süt kaynatmamız
gerek. Bir cezvede sütü kaynattıktan sonra eğer evde süt köpürtücü bir aletiniz
varsa sütü köpürtün. Süt sıcakken daha iyi köpürür. Köpürttükten sonra sütü
bardakların diğer yarısını dolduracak şekilde dökün. En son bir kaşık yardımı
ile süt köpüğünden kahvenin üzerine de ekleyebilirsiniz. Ev yapımı cortadonuz
hazır! Şimdi keyif yapma zamanı :)
Cortado yapımını YouTube
videomuzdan da görebilirsiniz.
¡Buen provecho! Afiyet olsun!
Not: Yaptığımız diğer İspanyol ve yiyecekleri merak ediyorsanız buraya tıklayın!
Yorumlar
Yorum Gönder