İspanya'da ne yenİr? "Menu del dia" ya da günün menüsünde neler olur?
İspanya’ya gideceklerin aklındaki ilk sorulardan biri “İspanya’da ne yenir?” Muhtemelen ikincisi de “Aç kalır mıyız?” :))
Dürüst olmam gerekirse ben
İspanya’ya ilk gittiğimde biraz aç kalmıştım. Bu İspanya’ya özgü bir şey değil,
ne zaman farklı ülkelere gitsek denediğimiz yemeklerin ne olduğunu tam bilmediğimiz için memnun olup olmamamız şansa kalıyor. Tanımadığınız bir yerde, eğer size yol gösterecek biri yoksa güzel bir
yer bulup damak tadınıza uygun yemekler seçmek zor olabiliyor. Tanıdık birileri
olsa bile zor çünkü hiç tatmadığınız, alışkın olmadığınız şeyleri tadacaksınız.
Ben farklı kültürlerden farklı yemekleri (hatta çoğu kişinin yemeği aklından
bile geçirmeyeceği şeyleri) denemeyi seven biriyim ama benim için bile bir
alışma süreci geçmesi gerekiyor. O yüzden İspanya'da da yemekleri önce yadırgamıştım. Fakat sonradan İspanya’da daha çok zaman
geçirdikçe, farklı yemekler tattıkça ve favori restoranlar edinmeye başlayınca İspanyol mutfağını gerçekten çok sevdim.
Türk mutfağı tabi ki her zaman kalbimde bir numara ama İspanyol mutfağı da
ikinci.
Neden “menu del dia” tarzı restoranlar tercih edilebilir?
Aslında İspanya’nın tapas barları meşhurdur (tapas muhakkak deneyin!) ama "sadece minik minik tapalar değil, bizimkine benzer bir formatta yemek yemek istiyorum" diyorsanız “menu del dia” sunan restoranları tercih edin derim çünkü "menu del dia," yani günün menüsü, İspanya'da doymak isteyenleri hayal kırıklığına uğratmayacak bir seçenek ve fiyatı da diğer restoranlara göre çok daha uygun. Dahası, bu restoranları nereye giderseniz gidin ülkenin her yanında bulabilirsiniz, o yüzden bu bilgilerin çok işinize yaracağına inanıyorum.
Primer plato
Birçok restoranın sunduğu bu "menu del dia"da neler olur? Önce "primer plato" denilen başlangıç tabaklarından biri seçilir (bunu aslında başlı başına bir ana yemek olarak bile düşünebilirsiniz). Benim seçtiğim menü Kuzey İspanya’dan, dolayısıyla menüde çok deniz ürünü var. İspanya’da her yerde deniz ürünleri bolca yenir ancak bölgeye göre yiyecekler ve pişiriliş şekilleri değişiklik gösterir (ama genel olarak menüdeki kısımlar aynıdır).
Paylaştığım menüde başlangıç olarak sunulan
yemeklere sırasıyla bir bakalım:
- Patatesli ahtapot (Patatas con pulpo)
- Asturias usulü domuz etli fasulyeli yahni (Fabada Asturiana) (Bu yahni başka malzemelerle de yapılıyor)
-
Spagetti bolonez (Espaguetis Boloñesa)
-
Mantar salatası (Ensalada templada de setas)
- Karışık paella (Paella mixta) (paella normalde ana yemekse çok
büyük porsiyonlarda gelir, burada servis edilen daha küçük olabilir. Ve İspanyollar
paella’yı asla akşam yemeğinde yemezler. Çok doyurucu olduğu için sadece
öğlenleri yerler. Akşam yemeğinde paella servis eden restoranlar turist
avlamaya çalışıyordur.)
-
Rus salatası (Ensalada Rusa) (İspanyollar bu salatayı içine ton
balığı koyarak yaparlar. Diğer malzemeler ise aynı.)
Segundo plato
Bundan sonra "segundo plato" olarak geçen ana yemek seçilir. Bu menüde ana yemek olarak sunulanlar:
- İçinde domuz eti ve peynir de olan kırmızı etten
yapılma şinitzel
- Cabrales küflü peynirli bonfile (Escalopines al Cabrales) (bu peynir İspanya’da pek meşhurdur. Baskın tadı olan peynirleri seviyorsanız İspanyol peynirlerini mutlaka deneyin)
- Tavuk göğüs (Pechuga de pollo)
- Kızarmış morina balığı (Fritos de Bacalao) (Bu balık Türkiye’de alışkın olmadığımız bir tür ama İspanyollar çok yiyorlar. Tadı da gayet güzel.)
- Levrek ızgara (Lubina a la plancha)
Bebidas
Geçelim içeceklere… Yemeğin
yanında su (agua) ya da restoranın seçtiği bir şişe şarabı (vino de la casa) alabilirsiniz (alkolün
İspanya'da ne kadar ucuz olduğunu buradan anlayabilirsiniz) Özellikle Kuzey
İspanya’da porsiyonlar çok büyüktür. Hem gelen yemekler hem de şarap bolca
servis edilir.
Postre
Ve en sonunda da
"postre" yani tatlı ya da kahve alıp menünüzü sonlandırabilirsiniz.
Bu restoranın menüsünde tatlı ya da kahve dense de genellikle restoranlar hem
tatlı hem de kahve ya da çay servis ederler. Buradaki menüde bir şey
yazmamışlar ama genelde servis edilen tipik İspanyol tatlıları şunlardır:
Flan de queso (peynirli krem
karamel ̶
favorim!), natillas (bir tür muhallebi), arroz con leche
(sütlaç), crema catalana (yine muhallebi benzeri), tarta de queso (cheesecake),
helado (dondurma), fruta de temporada (mevsim meyveleri) ve puding.
Arroz con leche |
En altında yazan kural ise menüyü
paylaşmayın diyor. Ama bu kadar yemeği ben yiyemem ki, ne yapayım diyorsanız,
yarım menü de alabilirsiniz. Tam menü €14 iken, yarım menü €9.
“Hasta fin de existencias” ise stoklar
tükenene kadar bu yemekleri servis edeceğiz demek. Hızlı davranan yemekleri
kapar :)
Gördüğünüz gibi İspanya’da aç kalmamak
mümkün :) Yalnızca önceden biraz araştırma yapmak ve kelime öğrenmek lazım.
Genelde menülerde kırmızı et, tavuk ve vejetaryen seçenekler bulunuyor. Herkese
uygun bir şeyler var.
Bu arada, İspanya’da Amerika’da olduğu
gibi bahşiş hesaba eklenip gelmiyor ya da sizden 10-20% oranında bahşiş
vermeniz beklenmiyor. İspanyollar bu konuda daha cimri diyebiliriz. Genelde
hesaba göre 1-2 euro bahşiş bırakıyorlar.
Hepsi bu kadar, bunca yemeğin ardından
da uzuuun, güzel bir yürüyüş yapmayı unutmayın :)
¡Buen provecho! Afiyet olsun!
Yorumlar
Yorum Gönder