İspanyolların en sevdİğİ tapa Croquetas: Pastırma ve beşamellİ kroket tarİfİ
İspanyolların en sevdiği tapalardan biri “croquetas” yani kroketler. Bunları neredeyse bütün tapas barların menüsünde görebilirsiniz. Evlerde de İspanyol anneanne ve babaannelerden en çok yapması istenen yemek yine kroketler. Peki neden kroketler İspanya’da bu kadar seviliyor? Birincisi, bunlar bizim bildiğimiz sırf patates ya da peynirden yapılan kroketler değiller. Beşamel sos yapıp içine pastırma, küflü peynir ve mantar, tavuk, balık gibi malzemelerden birini karıştırıyorlar. Dolayısıyla içinin kıvamı bakımından bizimkilerden çok daha yumuşak ve lezzet bakımından da çok daha zengin bir tadı olmuş oluyor. İkincisi sebep ise, güzel, lezzetli ve kıvamı tutmuş kroket yapmak zor, dolayısıyla herkes yapamıyor. Bu yüzden genelde kroket yapmayı usta aşçılara bırakıyorlar.
Biz eşimle bu tarif için dana
pastırma kullandık ve çok güzel oldu. Ama siz yukarda dediğim gibi, tavuk ya da
peynirle mantar gibi farklı bir malzeme de kullanabilirsiniz. Bu arada, dikkat,
bu tarif biraz uzun zaman alıyor. İdeali iki günde yapılması çünkü karışımı bir
gece buzdolabında bekletmemiz gerekiyor (ama eğer sizin aceleniz var ise birkaç
saat bekletebilirsiniz).
Eğer siz de bu dışı çıtır çıtır,
içi ise ağızda eriyen inanılmaz lezzetli kroketleri denemek istiyorsanız, hemen
tarifini veriyorum!
Malzemeler: (yaklaşık 25 kroket için)
(Karışımı için)
- 1 lt tam
yağlı süt
- 3 yemek
kaşığı un
- 1 adet büyük
soğan
- 100-150 gr
dana pastırma
- 50 gr
tereyağı
- Zeytinyağı
- Karabiber ve
tuz
(Kroketin dışı için)
- 2-3
adet yumurta
- 2
yemek kaşığı un
-
öğütülmüş kuru ekmek
-
kroketleri kızartmak için tereyağı
Yapımı:
Soğanı
küçük küpler halinde doğrayın. Pastırmayı de aynı şekilde küçük küçük kesin.
Bir tavaya biraz zeytinyağı dökün ve bunları orta ateşte kavurmaya başlayın.
Üzerine az karabiber ve tuz ekleyin. Biraz kavurup ardından unu bir elekten
geçirerek tavadaki karışıma ekleyin. Soğan ve pastırmalar tamamen un ile
kaplanacak. Biraz kahverengileşince üzerine sütün yarısını ekliyoruz ve
topaklanmaması için durmadan karıştırmaya başlıyoruz. Sütü ara ara karışıma
eklemeye ve karıştırmaya devam ediyoruz. Karışım kaynamaya başlayınca içine
tereyağını da ilave ediyoruz ve ocağın altını biraz kısıp karıştırmaya devam
ediyoruz. Kalan sütü de bu noktada ilave edebilirsiniz. Bir süre sonra daha
kıvamlı bir hal alan karşımı artık ocaktan alıp cam bir kaba soğuması için
koyabilirsiniz (kıvamı ne çok akışkan ne de çok sert olacak). Yalnız bu
karışımı soğuması için buzdolabına koymadan önce üzerini *karışıma değecek
şekilde* streç film ile örtün. Streç filmin karışıma temas etmesi önemli çünkü
bu şekilde kapatmazsanız üzerinde sonradan sert bir tabaka oluşuyor. Bu şekilde
bir gece buzdolabında bekletiyoruz ama eğer sizin çok aceleniz varsa birkaç
saat buzdolabında tutabilirsiniz.
Ertesi
gün karışımı kroket haline getirmeye başlıyoruz! Önce soğuyan karışımı
buzdolabından çıkarıp üstünü açıyoruz. Bir taraftan da 3 tane çukur tabak alıp
birinin içine un, ötekinin içine yumurtaları, en sonuncusunun içine de
öğütülmüş kuru ekmek kırıntılarını koyuyoruz. Kroketleri kızartmadan önce
sırasıyla bunlara bulamamız gerekiyor.
İki
kaşık yardımı ile (veya ellerinizle) karışımdan biraz alıp çiğ köfte şekline
getirin. Sonra bu kroketi önce una bulayın. İyice bulandıktan sonra alıp
yumurtalı kaba koyun ve bir güzel yumurtaya bulayın. En sonunda da ordan alıp
ekmek kırıntılarının olduğu kaba koyup kırıntıya bulayın. Kroketiniz
kızartılmaya hazır!
Hepsini
bu şekilde yaptıktan sonra bir tencereye bol zeytinyağı koyup iyice ısınana
kadar bekliyoruz. Yağ iyice kızınca kroketleri birer ikişer kızartmaya
başlıyoruz. Yaklaşık birer dakika kızartmak yeterli olacaktır. Kroketleri
üzerinde havlu kağıt olan bir tabağa koyarsanız fazla yağı da almış olursunuz.
İşte, kroketleriniz hazır! Çok soğumadan içi yumuşakken yerseniz tam tadını
alabilirsiniz (şu an size bunları anlatırken devamlı yutkunuyorum. Keşke şimdi
olsa da yesem!)
¡Buen
provecho! Afiyet olsun!
Not: Eğer başka evde başka İspanyol yemekleri de denemek isterseniz buradan tarif listemize ulaşabilirsiniz!
Yorumlar
Yorum Gönder