Paella hakkında yanlış bİldİğİmİz 5 şey (ve doğruları)

Paella

Bana kalırsa "paella" İspanyol mutfağının en bilinen yemeği olabilir. Özel bir pirinç ve safranla yapılan, içi çeşitli malzemelerle dolup taşan, İspanya’ya yolu düşenlerin muhakkak tatmak istediği İspanya’ya özgü bir tarif. Bu kadar meşhur olduğu için özellikle turistik bölgelerde paella yapan çok fazla restorana rastlayabilirsiniz fakat ne yazık ki bunlar sadece turist avlamak amacıyla kötü paella yediriyorlar. Bu tuzaklara düşmemek için paella’nın iyisini kötüsünden ayırabilmek lazım (ve bunu daha restorana girip sipariş vermeden de, dikkatlice gözlemleyerek de bir nebze yapabilirsiniz). Eğer siz de İspanya’ya yakın ya da uzak bir gelecekte seyahat etmeyi planlıyorsanız ve ağız tadıyla oturup güzel bir paella yemek istiyorsanız yazımı okumaya devam edin!

Paella hakkında yanlış bilinenler 1: Paella yemeğin ismidir.

Paella aslında yemeğin ismi değil, içinde pişirildiği büyük, özel tavanın ismidir. Bunu bilmelerine rağmen İspanyolların çoğunluğu da bu yemeğe “paella” diyor. Valencia hariç. Valencia, deniz kıyısında olması ve iklimi sebebiyle İspanya’da bolca pirinç yetiştirilen ve tüketilen bir şehir. Araba ile şehir dışında giderken yol boyu pirinç tarlaları görebilirsiniz. Valencia’da paella yapımında kullanılan özel bir pirinç türü de yetişir ve bu yüzden en iyi paella’yı burada yiyeceğiniz söylenir. Ancak Valencia’da bu yemeğin ismi paella değil, arroz’dur (arroz pirinç demek). O yüzden bir hevesle restoranlara gidip menülerinde paella ismini göremeyince şaşırmayın.

Paella hakkında yanlış bilinenler 2: Paella’yı evde herkes pişirebilir.

Ne yazık ki paella pişirmek her yiğidin harcı değildir. Bunun için özel bir paella tavası ve gazlı geniş bir ocağınızın olması gerekir (İspanyollar bu ocağa “serpentin” diyorlar, Türkiye’de bu var mı, varsa Türkçe’de biz buna ne diyoruz bilemedim). Bunlar evinizde olsa bile paella pişirmenin inceliklerini bilmeniz gerekir. O yüzden İspanya’da bunu çoğunlukla usta aşçılar olan anneanne/babaanneler yapar :) Ya da paella yapan restoranlardan eve sipariş verirler.

Paella hakkında yanlış bilinenler 3: Paella ister öğle yemeğinde ister akşam yemeğinde yenir.

İşte sizi turist avlayan restoranlardan kurtaracak bir bilgi! İspanyollar paella’yı asla öğle yemeğinde yemezler çünkü bunun akşam yemeğinde ağır geleceğini düşünürler. Dolayısıyla paella’yı akşam yemeği olarak sunan restoranlar bilin ki İspanyollar’a değil turistlere çalışıyordur.

Paella hakkında yanlış bilinenler 4: Tek çeşit paella vardır.

Paella denince aklımıza direkt deniz mahsullü olanı gelse de aslında paella’nın birçok çeşidi vardır. Deniz mahsullü olanının yansıra tavuklu, vejetaryen ve daha birçok farklı tür paella servis edilir. Valencia’nın en meşhur paella'sı ise “paella Valenciana” olarak geçer ve içinde tavşan eti, tavuk eti, yeşil fasulye ve kuru fasulye bulunur. Tavşanları hayvan olarak çok sevmeme rağmen tadını merak ettiğim için Valencia’ya gitmişken bunu da denemiştim ve gerçekten çok lezzetliydi. Siz de değişik yemekler denemeyi seviyorsanız kesinlikle tavsiye ederim. 

Paella hakkında yanlış bilinenler 5: Paella sipariş ettiğinizde tava tepeleme dolu gelir.

İnternetten paella fotoğraflarına baktıysanız malzemelerle tepeleme dolu paella tavaları görmüş olabilirsiniz fakat gerçekte iyi bir paella bu şekilde servis edilmiyor. Sizi turist avlayan restoranlardan kurtaracak ikinci önerim de bu. İnsanların önündeki paella tavalarına bakın, eğer tavadan taşarcasına servis edildiyse oradan koşarak uzaklaşın. İyi bir paella’nın özelliği o büyük tavanın tamamına ince bir tabaka halinde yayılmış olarak pişmiş olmasıdır (Tavanın bu kadar büyük olmasının sebebi de budur). Neredeyse her bir pirinç tanesinin tavaya değdiğini hayal edin... Ancak bu şekilde pişmiş paella’lar gerçek bir ustanın elinden çıkmıştır. Öbür türlü birbirinin üstünde yığın halinde pişen pirinçler aynı tadı vermez.

Şimdi İspanya’ya gidip güzel bir paella yemek için hazırsınız! (Şimdi tek yapmamız gereken pandeminin bitmesini ve Euro'nun düşmesini beklemek...)

¡Buen provecho! Afiyet olsun!

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar