3 kolay tapas daha! Pİmİentos de Padron, Patatas Alİolİ ve Banderİllas tarİflerİ


tapas tarifi

Tapas demek İspanya demek. İspanya’ya gidip de birkaç tapas denemeden dönmek olmaz! Ama şu anda içinde bulunduğumuz durum ne yazık ki yurtdışına çıkmak için hiç elverişli değil. O zaman biz İspanya’ya gidemiyorsak, en azından İspanyol mutfağını evimize getirebiliriz :)

Eğer tapas nedir, nerede ve nasıl yenir öğrenmek istiyorsanız buraya tıklayarak blog yazımı okuyabilir ya da bundan birkaç ay önce yaptığımız diğer tapas tariflerimizin (kırmızı biber salata, Gilda sandviç ve Patatas bravas) videosunu şuraya tıklayarak izleyebilirsiniz. Bu yazımda yine evde yapabileceğiniz 3 pratik tapas tarifi paylaşıyorum. Hadi başlayalım!

1. Pimientos de Padron


pimientos de padron

İlki “Pimientos de Padron” yani, Padron biberleri. Padron biberleri İspanya’da Padron adında küçük bir yerden gelen özel bir çeşit biber. Bunlar küçük ve nispeten yumuşak oluyorlar. Şansınıza bazen acı bazen tatlı çıkabiliyor (ama genelde tatlı) ve bu biberleri İspanyollar tapa olarak yemeye bayılıyorlar. Birçok tapas barda Padron biberlerini bulabilirsiniz. Türkiye’de bunlardan yok ama belki küçük, tatlı köy biberleriyle de denenebilir. 

Malzemeler:

padron biber

Padron biberleri

Zeytinyağı

Kaya tuzu

Yapılışı:

Biberleri yıkayıp kuruladıktan sonra tavada kızgın yağda kızartıyoruz. Çok değil, bir-iki dakika. Fazla kararmasını istemiyoruz. Sonra fazla yağını alıp tabağa koyuyoruz. Üzerine kaya tuzu serpiyoruz. Bu kadar! Ama çok lezzetli. 

2. Patatas Alioli

aioli

“Patatas Alioli” ya da Alioli soslu patatesler yine İspanya’da çok popüler olan bir tapa çeşidi. Eğer benşm gibi siz de sarımsak seviyorsanız Alioli soslu patateslere bayılacaksınız.

Malzemeler:

patatas alioli

İstediğiniz kadar patates (biz 4 tane orta boy kullandık)

Birkaç sap maydanoz

2 – 3 diş sarımsak

Bir kâse mayonez (4 yemek kaşığı kadar)

Tuz

Yapılışı:

Patatesleri yıkayıp büyük küpler halinde doğrayın (Bu daha çabuk haşlanması için. Ama siz isterseniz patatesleri haşladıktan ve soyduktan sonra da kesebilirsiniz). Tencerede su ve biraz tuz ile haşlayın. Haşlandıktan sonra buzdolabına koyup soğutun. Bir saat kadar sonra çıkarıp kabuklarını soyun. 

Patatesler hazır olurken siz bir yandan Alioli sosu hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bunun için 2 – 3 diş sarımsağı alıp minik minik doğrayın. Maydanozların saplarını atıp, yapraklarını olabildiğince küçük doğrayın. Doğradığınız maydanozların yarısını ayırın. Sarımsakları ve maydanozların yarısını iyice havanda dövün. Yeterli kıvama gelince bunları mayonez ile karıştırın. Alioli sos hazır!

En son, patatesleri bir kâsede yaptığınız Alioli sos ile karışıtın. Pataesleri çok ezmemeye dikkat edin. Patatesler tamamen Alioli sos ile kaplandıktan sonra sunum için bir tabağa alın ve üzerine (ve isterseniz etrafına) doğradığınız maydanozların kalan yarısını da serpin. İşte bu kadar!

3. Banderillas

banderillas

Banderillas’ı ançüez ve turşulu şişler olarak Türkçe’ye çevirdim. Bu tapa içlerinde en kolayı ve ismi aslında ne olduğunu anlatıyor :) Bu şişler özellikle Kuzey İspanya’da bulabileceğiniz tapaladan ve bir sürü çeşidi var. İllaki bizim burada hazırladığımız gibi hazırlanması gerekmiyor. Siz damak ve göz zevkinize göre değişiklikler yapabilirsiniz. Önemli olan ançüez kullanmak (büyük marketlerde bulabilirsiniz) ve herhangi bir tür turşu kullanmak. Geri kalanı size kalmış.

Malzemeler:

banderillas

Ançüez

İstediğiniz tür turşu (biz biber ve soğan turşusu kullandık)

İsteğe göre közlenmiş kırmızı biber

İsteğe göre çekirdeksiz yeşil zeytin

Yapılışı:

Minik şişleri alıp yukarda yazdığım malzemeleri şişe geçiriyorsunuz :)) (Evet yapması fazla kolay). Naçizane önerimiz malzemeleri simetrik biçimde şişe dizmeniz. Böylelikle tabakta daha estetik duracak.

tapas yapımı

Bu tapaların yapılışını YouTube videomuzdan izleyebilirsiniz!


¡Buen provecho! Afiyet olsun!


    


Yorumlar

Popüler Yayınlar