Evdekİ malzemelerle yapabİleceğİnİz 3 kolay tapas tarİfİ



Yemek konusunda İspanya’nın Türkiye’den (ve diğer ülkelerden) en büyük farkı “tapas” kültürüne sahip olması. Peki nedir bu “tapas”? Tapa dediğimiz şey İspanyolların bir bara gittiğinde aldıkları içkinin ya da içeceğin yanında gelen minik atıştırmalıklar Bunun bir sürü farklı çeşidi var. Bu küçük bir sandviç olabilir, kızarmış yeşil biberler olabilir ya da sadece zeytin de olabilir. Bu atıştırmalık küçük tek bir tabakta gelir ve bara beraber gittiğiniz kişilerle paylaşılır. Bu içeceğin yanında gelen tapa müessesenin ikramıdır ve ne geleceğine bar kendi karar verir. Fakat siz menü alıp oradan bir tapa seçerseniz bu paralıdır.

Ben İspanya'ya ilk gittiğimde bu yemek kültürünü yadırgamıştım. Başlangıç, ana yemek ve salata şeklinde yemeğe alıştığımdan bu tapalar bir türlü beni tatmin etmiyordu. Garsonun getirdiği küçük tapalarımı da masadakilerle paylaşmak istemiyordum :) Fakat sonradan zamanla alıştım. Tapa çeşitlerini öğrendikçe her bara/restorana gittiğimde onlar getirmese bile değişik değişik tapa sipariş edip  masadakilerle paylaşmayı öğrendim. Hatta böylelikle daha çok çeşit yemek yiyebildiğim için gayet de mutluyum. Zaten İspanyollar için en önemli şey doymak değil, her lokmanın keyfini çıkarmak. O yüzden acele etmiyorlar. Sohbet arasında biraz ondan biraz bundan yiyerek hoşça vakit geçiriyorlar. 

Bu arada, tapalar illaki barlarda, restoranlarda yenmiyor. İspanyollar evlerinde bile olsalar genellikle öğle ve akşam yemeklerini ev yapımı birkaç çeşit tapa şeklinde yiyorlar. Aşağıda tarifini paylaştıklarım hem çok pratik hem de herkesin evde kolaylıkla bulabileceği malzemelerle yapılabileceği için bugünlerde harika bir seçenek olabilir. Eğer siz de evde aynı şeyleri yapmaktan ve yemekten sıkıldıysanız bu tariflere bir göz atın derim.

1. Gilda Sandviç

Malzemeler

- Konserve ton (İspanyol Ventresca)
- Salatalık turşusu
- (Acı) biber turşusu
- Zeytinyağı
- Kızarmış ekmek


Yapılışı 

Dilediğiniz adet salatalık turşusunu küçük küçük küpler halinde doğrayın. Biber turşularını da küçük ince dilimler halinde doğrayın. Konserve ton ile hepsini bir kaba koyun. Az zeytinyağı ekleyin ve iyice ezerek karıştırın. Karışımı kızarmış ekmeklerin üzerine koyun ve dilerseniz kürden ya da minik biber turşuları ile süsleyerek servis edin. Hazır!

 2.  Kırmızı biber ve ton salatası

Malzemeler

- Közlenmiş kırmızı biberler
- ¼ soğan
- Konserve ton (İspanyol Ventresca)
- Zeytinyağı
- Sirke
- Karabiber
- Tuz


Yapılışı 

Bir kâseye közlenmiş kırmızı biberleri ince uzun dilimleyip koyun. Bir soğanın dörtte birini ince ince kesin ve her dilimi ikiye bölün (soğanlar çok küçük olmayacak) ve onu da kâseye koyun. Konserve tonu da kasedekilere ekleyin. Üzerine az zeytinyağı, sirke, tuz ve karabiber ilave edin. İyice karıştırın. Bu kadar basit!

3. Patatas bravas

Malzemeler

- İstediğiniz kadar patates
- Zeytinyağı
- Tuz
- Acı ketçap (Brava sos)


Yapılışı

Patatesleri soyup orta büyüklükte küpler şeklinde kesin. Bir tencerede kaynar su ve az tuz ile 10 dakika haşlayın. Sonra 10-15 dakika kadar patatesleri buzdolabında bekletin ve soğutun. Çıkardıktan sonra kızgın zeytinyağında kızartın. Tabağa koyun üzerine acı ketçap sos ve kürdan koyarak servis yapın. Bitti!

Hepsinin yapılışını görmek için YouTube videomuzu da izleyebilirsiniz!



İspanyol usulü öğle yemeğiniz hazır!
¡Buen provecho! Afiyet olsun!

Not 1: İspanyolların kahvaltıda ne yediğini merak ediyor ve 2 dakikada yapabileceğiniz leziz bir başka tapa Pan con tomate yapımını öğrenmek istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz!

Not 2: Tatlı olarak ne yapsam diye düşünüyorsanız, buraya tıklayarak San Sebastian cheesecake tarifimize ulaşabilirsiniz :)


Yorumlar

Popüler Yayınlar