7 adımda İspanyol İşİ peynir tabağı nasıl yapılır?
Peynir tabağı deyince
aklınıza ne geliyor? Benim aklıma masaya oturup yavaş yavaş, keyfini çıkara
çıkara, sohbet eşliğinde, şarabımı yudumlayarak, masadakilerle paylaşarak
yiyeceğim bir tabak geliyor. Tam İspanyol işi. Eğer siz de evde hem gözünüzü
hem midenizi doyuracak harika bir İspanyol peynir/şarküteri tabağı nasıl
yapılır merak ediyorsanız ve İspanyol eşimden tüyolar almak istiyorsanız okumaya
devam edin! (Dileyenler buradan direkt yapılış videosunu da izleyebilirler)
İspanya ve peynir
İspanya’da birbirinden
nefis birçok peynir çeşidi üretiliyor. Mavi küflü peynirleri Cabrales,
ülkemizde de satılan Manchego ya da benim favorim olan füme edilmiş, paprikalı
peynirleri Pitu Afuegau gibi… Dolayısıyla benim de peynir tabağıyla tanışmam
İspanya’ya yaptığımız bir geziye denk geldi. Normalde peynir tabaklarıyla pek
aram yoktu ama İspanya’da fikrim tamamen değişti.
İspanya'da yediğimiz bir peynir tabağı |
Dürüst olmam gerekirse
fikrimi değiştiren şey İspanyolların muazzam sunumları ya da zengin yiyecek
çeşitliği değildi. Gittiğimiz restoranlarda peynir tabağı istediğimizde çok sade
bir beyaz tabak üzerinde birkaç çeşit İspanyol peyniri, biraz kraker, bir parça
da Membrillo (ayva ezmesi) getiriyorlardı. Yani Pinterest’te gördüğünüz ya da
bizim burada yaptığımız ihtişamlı peynir tabaklarıyla hiç alakası yoktu… ama peynirlerin
tadı şimdi bile düşününce ağzımı sulandırıyor. İspanyolların peynirlerinin
hepsinin tadı birbirinden güzel. Sanırım bu yüzden de çok seviyorlar ve her
öğün peynir tüketiyorlar. Mesela, benim eşim her İspanya’dan dönüşte bavulunda kilo
kilo İspanyol peynirlerinden getiriyor. Ama merak etmeyin, peynir tabağında
illa belli bir yere ait peynirleri kullanmak zorunda değiliz. Bize hoş gelen
yerli ve yabancı peynir çeşitlerini peynir tabağımızda kullanabiliriz. Biz de
evde hazırladığımız peynir tabağında Türkiye’de bulabildiğimiz peynirleri
kullandık.
Şimdi geçelim peynir
tabağımızın hazırlanışına ve önerilerimize…
1. Hangi peynirleri seçelim?
Biz burada yaptığımız
peynir tabağında şu peynirleri kullandık:
- Camembert
- Kimyonlu Gouda
- Mimolette
- Manchego (İspanyol
peyniri)
- Cheddar
- Parmesan
- Blue cheese (küflü
peynir)
(Bunların hepsini Türkiye’de büyük marketlerde bulabilirsiniz.)
2. Peynirlerin sunumu nasıl olmalı?
Peynirlerinizi seçtikten sonra peynirin şekline ya da yumuşaklığına göre değişik şekillerde kesin. Peynirleri üçgen, dikdörtgen ya da küçük küpler halinde kesip sunmanız tabağınızı görsel olarak zenginleştirecek. Malzemeleri çok büyük boyutlarda kesmeyi ben tercih etmiyorum. Malzemelerin misafirlerin direkt tabaktan alıp tek lokmada yiyebilecekleri büyüklükte olmasında fayda var. Bıçak, çatal arayışına girmelerine gerek kalmaz böylelikle.
3. Tuzlu atıştırmalıklar
Peynirlerin yanına tadı
yakışacak tuzlu atıştırmalıklar ayarlayın. Bunlar kraker, grissini ve
benzerleri olabilir (yine çeşitlilik katmak için krakerleri kare, dikdörtgen,
çubuk gibi farklı şekillerden ya da sade veya tohumlu/tahıllı gibi farklı
tatlardan seçebilirsiniz).
Kraker dışında tadı
peynirlerle güzel gidebilecek tuzlu atıştırmalık olarak siyah/yeşil zeytin
(çekirdeksiz olması bence daha iyi, misafirlerin çekirdekleri nereye
atacaklarıyla uğraşmamaları için), turşu (biz dilim dilim, diagonal keserek
çubuk turşusu kullandık), salam ya da pastırma gibi dilimlenmiş etler ve
kuruyemiş (biz tercihimizi cevizden yana kullandık) koyabilirsiniz.
İsteyenler yeşillik ya da
cherry domates de koyabiliyor ama ben peynir tabağının salata görüntüsüne
bürünmesini pek sevmiyorum. Yine de kararı siz damak tadınıza göre vereceksiniz
tabi ki, olmaz diye bir kural yok :)
4. Tatlı atıştırmalıklar
Yine sevdiğiniz tatlı
krakerlerden kullanabilirsiniz (biz İspanya’dan getirdiğimiz kuru üzümlü ufak
ekmekler kullandık). Bunun dışında meyve (elma, üzüm ya da tadı peynirle hoş
gelen dilediğiniz meyve çeşitleri) kullanabilirsiniz. Meyveleri taze olarak da kurutulmuş
olarak da sunabilirsiniz. Biz siyah üzüm ve kuru kayısı kullandık.
5. Tabağınızda İspanyol esintileri
Buraya kadar hepsi
bilindik ve kolay şeyler. Şimdi size peynir tabağınızı bir üst seviyeye
taşıyacak ve İspanyol esintisi katacak iki ufak tarif vereceğim: Membrillo
(ayva ezmesi) ve Datiles Rellenos (hurma dolması).
Yazımın başında Membrillo
(ya da uzun adıyla “Dulce de Membrillo”)’ya biraz değinmiştim. İspanyol peynir
tabaklarında peynirden başka hiçbir şey olmasa da bu olur demiştim. Peki bunu
nerden bulacağız? İspanya’da bu marketlerde satılıyor ama Türkiye’de hiç
görmedim. Aslında gerek de yok çünkü yapması kolay. Eğer blog yazımdan tarifi
okumak isterseniz hemen buraya, YouTube videosunu izlemek isterseniz de şuraya
tıklayın!
İspanyol ayva ezmesi Dulce de Membrillo |
Membrillo’nuzu yaptıktan sonra istediğiniz büyüklükte dilimleyip peynir tabağınıza ekleyebilirsiniz.
Diğer tarifimiz ise daha
da kolay! Birkaç dakikada şipşak yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan şeyler hurma
(isterseniz büyük Medjool hurmalarından kullanabilirsiniz), krem peynir
(dilediğiniz herhangi bir krem peynir olur) ve iç ceviz.
İspanyol hurma dolması Datiles Rellenos için gereken malzemeler |
Önce hurmaları dikey olarak yarıdan kesiyoruz (ama tam ayırmıyoruz). Çekirdeğini çıkarıyoruz ve içini bir çay kaşığı kadar krem peynirle dolduruyoruz. En sonunda içine ceviz koyuyoruz. Bitti! Krem peynir ve ceviz hurmanın karamelize tadını dengeliyor ve şahane bir lezzet bombası ortaya çıkıyor! Ufak hamburgerleri andıran bu tatlı peynir tabağımıza çok güzel bir detay katıyor…
İspanyol hurma dolması Datiles Rellenos |
6. Sunum
Geldik peynir tabağı
hazırlamanın en artistik kısmına… Burada malzemelerin yerlerini ayarlamak,
desen yaratmak size kalmış. Biz bambu bir tepsi/tabak seçtik. Ama ahşap ya da
mermer bir kesme tahtası kullanmak da çok hoş olabilir. Bizim sunum yapacağımız
ahşap tabağımız yuvarlak olduğu için eşim malzemeleri saat şeklinde (ya da
pizza dilimleri gibi) koymak istedi. Böyle organize ederek hem birçok malzemeyi
tabağa sığdırdık hem de karmaşık, dağınık bir görüntü yaratmamış olduk (bazı
peynir tabakları gerçekten göz yoruyor).
- Önce
dilimlediğimiz/kestiğimiz peynirleri tabağa şeritler halinde yerleştirdik.
- Sonra bunların sağına
ve soluna o peynire ne yakıştırıyorsak o malzemeleri koyduk (yine aynı şekilde,
şerit halinde).
- Etleri (salam ya da
pastırma gibi) direkt yatay olarak değil, her birini katlaya katlaya aralara
sıkıştırdık ve böylelikle tabağımıza 3 boyut kattık.
- En son tabakta kalan
boşlukları ceviz ya da minik krakerlerle doldurduk.
- Grissini gibi uzun
çubuklar kullanacaksınız bunlar tabakta yatay konduğunda çok yer
kaplayacağından bunları güzel cam bir bardağa dikey olarak koyup peynir
tabağınızın gerisinde sunabilirsiniz.
- Dilerseniz tabağın
yanına misafirleriniz için ufak renkli kürdanlar koyabilirsiniz. El ile alıp
yemektense tabaktan dilediklerini kürdan ile alıp rahatça yiyebilirler.
7. Şarap
Peynir tabağı deyince
aklıma direkt beyaz şarap geliyor. Bu konuda bir gurme olmadığım için bir
öneride bulunamayacağım ama en önemlisi sizin beğenmeniz zaten.
İşte bu kadar!
Hazırladıktan sonra eşim
de ben de gözlerimize inanamadık. O kadar güzel ve iştah açıcı oldu ki çekim
boyunca bir şeyler yememek için kendimizi zor tuttuk. Ağzımız sulanarak
çekimleri tamamladık ve yemeğe koyulduk. Göründüğünden çok daha doyurucu
olduğunu söyleyebilirim. Öyle ki biz bir öğünde bitiremedik.
Bu tabağın yapılışını YouTube videomuzdan sevgili İspanyol eşimin anlatımıyla izleyebilirsiniz!
Eğer siz de evde bunu
denerseniz bana Instagram üzerinden fotoğrafınızı göndermeyi ya da
@meetmeinmadridxo olarak tag'lemeyi unutmayın!
¡Salud! Şerefe!
Yorumlar
Yorum Gönder