Her peynİrİn yanına yakışan İspanyol ayva ezmesİ: Dulce de Membrİllo tarİfİ
Bugün size İspanyolların
kahvaltıda ve diğer öğünlerde de peynirle yedikleri Membrillo, ya da tam adıyla
“Dulce de Membrillo”yu anlatacağım! Her İspanya’ya gidişimizde paket paket
aldığımız, eşe dosta dağıttığımız Membrillo basitçe ayva, şeker ve limon
suyunun kaynatılıp, öğütülüp, soğutulmasıyla yapılan bir tatlı. Kıvamı dilim
dilim kesmeye yetecek kadar katı oluyor ama yerken ağza yumuşak geliyor.
Benim bildiğim kadarıyla
bizde böyle bir tatlı yok… Ayvanın reçeli var, tatlısı var ama tam bu şekilde
yenen bir çeşidi yok. İnternette biraz araştırdım, bazı sitelerde “ayva ezmesi”
ya da “ayva peltesi” (hatta ayva jölesi!?) olarak çevrildiğini gördüm (ve ben
de ayva ezmesi demeye karar verdim) ama bence bunlar da aslını tam yansıtmıyor.
Herhalde İspanyollar da ne diyeceklerini bilemedikleri için “Dulce de
Membrillo” yani ayva tatlısı demişler…
Şu sıralar İspanya’ya sık
gidemediğimiz için biz de Membrillo’yu evde yapmaya karar verdik ve tadı da
kıvamı da çok güzel oldu. Eğer siz de evde Membrillo yapmak istiyorsanız ve
nasıl yeneceğini ya da nasıl sunulacağını merak ediyorsanız okumaya devam edin!
(ya da isteyenler direkt buradan tarif videomuzu da izleyebilirler)
Malzemeler:
-1 kg ayva
- 700 gram toz şeker
- 1 limon
- Çok az su
Yapılışı:
Önce ayvaların
çekirdeklerini çıkarıp orta büyüklükte küpler şeklinde kesiyoruz (soymanıza
gerek yok). Bir limon alıp suyunu sıkıyoruz. Sonra düdüklü tencereye tencerenin
tabanını kaplayacak kadar (minimum ölçüde) su koyuyoruz. Limon suyunu, ayvaları
ve şekeri de ekliyoruz, karıştırıyoruz ve yarım saat kadar düşük ateşte pişirmeye
başlıyoruz.
Piştikten sonra kapağını
açıp blender ile ayvaları öğütüyoruz. Bu aşamada hâlâ sıvı kıvamlı olduğu için
ayvanın biraz daha pişmesi gerekiyor. Biz de düdüklü tencerenin kapağını açıp
bir saat kadar daha ara ara karıştırarak kaynattık. Hazır olduğunu ufak bir
deney ile anlayabilirsiniz. Eğer karıştırdığınız tahta kaşık Membrillo’nun
ortasına sapladığınızda ayakta duruyor, düşmüyor ise kıvamı olmuş demektir.
Sonra içini fırın kağıdı
ile kapladığınız kare veya dikdörtgen bir kaba bunu döküp soğuması için
buzdolabına koyabilirsiniz. Biz bir gün buzdolabında tuttuk.
Ertesi gün kabı bir kesme
tahtası ya da tabak üzerinde ters çevirip fırın kağıdını çıkartın. Bıçakla dilimleyerek
servis edebilirsiniz!
Sunumu:
Membrillo İspanyol peynir
tabaklarının önemli bir unsuru olduğu için aslında her türlü peynirle
yenebilir. Eğer siz de evde kendi İspanyol usulü peynir tabağınızı yapmak ve
Membrillo’yu bu şekilde sunmak isterseniz en güzel peynir tabağı için
tüyolarımızı paylaştığım blog yazıma buradan, YouTube videomuza da şuradan
ulaşabilirsiniz!
Eğer peynir tabağı
yapmayı düşünmüyor, daha sade bir kombinasyonla atıştırmak istiyorsanız da şu
şekilde yapabilirsiniz:
Sevdiğiniz klasik, sade,
tatlı bir bisküviyi alın (biz İspanya’nın klasik bisküvisi “Galleta Maria”
kullandık - bir nevi pötibör). Üzerine sevdiğiniz krem peyniri cömertçe sürün. Peynirden sonra
ince ve küçük bir dilim Membrillo koyun. En tepesine de bir ceviz yerleştirerek
kombinasyonu tamamlayın! Birbirini dengeleyen bu lezzetler bir araya geldiğinde
harika bir atıştırmalık oluyor, benden söylemesi! Ama dediğim gibi, Membrillo
her çeşit peynirle, her şekilde yenilebilir. Yaratıcılık serbest!
Bu tarifi YouTube videomuzu izleyerek de öğrenebilirsiniz:
¡Buen provecho! Afiyet olsun!
Yorumlar
Yorum Gönder