Tortilla: İspanyolların efsane patateslİ omlet tarİfİ
Patatesin her türlü halini seven
biri olarak İspanyolların en sevdiğim yemeği benim için tortilla! (Hatta
eşim beni tortilla yaparak tavladı bile diyebilirim) İspanya’ya gittiğim
her barda sipariş verdiğim, marketlerde hazır yemek bölümünde satılanlarına
bile bayıldığım bu tapa Türk damak tadına da çok uygun.
Peki nedir bu tortilla?
Tortilla’yı Türkçe’ye “patatesli omlet” olarak çevirebiliriz. Ama sakın bunu
duyup da burun kıvırmayın çünkü görünüşü pasta gibi kabarık ve dolgun, içinde
de yumurta ve patatesten fazlası var. Şu ana kadar bu omleti deneyip de
sevmeyen, tarifini istemeyen (Türk yemeği dışında başka şey yemeyen
arkadaşlarımız ve en müşkülpesent akrabalarımız dahil) kimseye rastlamadım.
Eğer hazırsanız İspanyol eşimin özel tortilla tarifini aşağıda paylaşıyorum!
Malzemeler:
- Kişi başına 1 büyük patates
- Kişi başına 1 orta boy soğan
- Kişi başına 2 yumurta
- Bir tutam tuz
- Bir tutam karabiber
- Bolca zeytinyağı
- İstediğiniz kadar yeşil biber
Yapımı:
Önce patatesleri yıkayıp soyun.
Sonra hepsi birbirinden farklı olacak şekilde yamuk yumuk kesin (şaka
yapmıyorum, püf noktası bu! Eşim de böyle yapıyor. İnanmıyorsanız YouTube videomuzu
buradan izleyebilirsiniz) Soğanları da aynı şekilde soyup yamuk yumuk dörde doğrayın.
Biberleri de yıkayıp sapını kesip çekirdeklerini çıkartarak uzun dilimler
olacak şekilde ikiye bölün (bunu düzgün doğrayabilirsiniz, yamuk
olmasına gerek yok :) Bir kapta yumurtaları kırın, içine biraz tuz ve karabiber
ilave edin ve elde çırpmaya başlayın (İspanyolların püf noktası: eğer elinizde yeterli yumurta yoksa biraz süt ilave ederek bu açığı kapatabilirsiniz). Hazırlık aşaması bu kadar. Şimdi geçelim
pişirme kısmına.
Tavaya bolca zeytinyağı koyun ve
iyice ısınınca patatesleri ve soğanları içine atın. İsterseniz biraz daha tuz
ilave edebilirsiniz. Sonra bunlar yumuşayıncaya kadar pişirin (kolayca ikiye
ayrılabiliyor mu diye bakıp karar verebilirsiniz). Patatesler yumuşadıktan
sonra isterseniz bir kevgir yardımıyla patatesleri ve soğanları alıp bu yağın
fazlasını süzün.
Sonra ısınmış olan tavaya geri koyduğumuz patates ve soğanların üzerine önceden yaptığımız yumurtalı karışımı döküyoruz ve biraz daha pişmeye bırakıyoruz (bu aşamada altını biraz kısıp orta ateşte bırakın). Bir yüzü piştikten sonra (dikkat, bu tarifin en heyecanlı ve en zor anı!) bir tabak alıp tavanın üzerine kapak gibi koyarak omleti ters çevirin ve diğer yüzünü pişirmeye başlayın. Diğer yüzü de piştikten sonra dikkatlice omleti tavadan alıp tabağa koyun.
Şimdi sırada biberler var. Aynı
tavaya yine biraz zeytinyağı ekleyip sıcakken biberleri koyun ve kızartın.
Biberler biraz koyulaşıp yumuşayınca tavadan alın (ve isterseniz yine yağını biraz
süzerek) omletinizin üzerine istediğiniz şekilde koyun. Biberlerle nasıl
isterseniz o şekilde omletinizi süsleyebilirsiniz.
İspanyollar bu omleti brava dedikleri bir sos ile yiyorlar. Brava Türkiye’de ne yazık ki satılmıyor ama bu sosu hafif acı ketçap gibi düşünebilirsiniz. Tortillanızı ister dilim dilim servis edin, ister herkesin kürdanla alıp yiyebileceği şekilde sergileyin. Nasıl servis ederseniz edin, çok kısa bir süre sonra sofradan kaybolacağına emin olabilirsiniz :) Bu arada benden ufak bir not, ben bu omleti soğukken daha çok seviyorum. Biraz bekleyince bana daha lezzetli gibi geliyor.
Yorumlar
Yorum Gönder