Yemas de Santa Teresa: Avİla’nın geleneksel tatlısı
Bugün size İspanya’nın Avila
şehrinden gelen geleneksel bir tatlı tarifi vereceğim: “Yemas de Santa Teresa”
ya da kısa adıyla “Yemas”. Yemas İspanyolcada “yumurta sarısı” anlamına
geliyor. Bu tatlının adının da bundan geldiğini düşünecek olursak, ana
maddesinin ne olduğunu anlamışsınızdır :)
Ben bu tatlıyı ilk kez birkaç yıl
önce İspanya’daki Avila şehrine birkaç saatliğine gittiğimde tatmıştım.
Avila’nın ana meydanında dolaşırken küçük küçük dükkanların, kafelerin önünden
yürürken bir pastanenin vitrininde bu küçük top şeklindeki tatlıları fark
ettim. Pastane sahibi sağolsun denemem için bir tane ikram etmişti.
Hayatımda sanırım hiç böyle bir
tatlı yememiştim. Sarı renkli, etrafı pudra şekeri kaplı, ısırınca dışı çok az
sert, içi yumuşacık değişik bir tatlı. Neye benzetsem bilemiyorum. Beze desem,
dışı o kadar sert değil. Lokum desem, o kadar çiğnenecek bir kıvamı yok. Çok
farklıydı ve çok hoşuma gitmişti. Daha çok yemek istemiştim ama gidecek yolumuz
uzundu. Yumurtanın sarısından yapıldığını öğrenince belki yolda bozulur diye
almamıştım ama o zamandan beri aklımdaydı.
O zamandan beri tekrar Avila’ya
gitme şansım olmadı ama bundan birkaç ay önce ev yapımı yemas yapma fikri geldi
aklıma. Eşimi de ikna ettim ve işe koyulduk. Yapımının bu kadar kolay ve çabuk
olması beni şaşırttı. Siz de yeni tatlı tarifleri arıyorsanız, bu tarifimize
göz atabilirsiniz.
Malzemeler:
- 6 yumurta sarısı
- 1 limon kabuğu
- 1 tarçın çubuğu
- 100 gram toz şeker
- 50 ml su
- 2 yemek kaşığı pudra şekeri
Yapımı:
Önce şekeri, suyu, limon kabuğunu
ve tarçın çubuğunu bir tencereye koyun ve orta ateşte pişirmeye başlayın.
Pişerken karıştırın. Şurup haline gelip kaynamaya başlayınca limon kabuğunu ve
tarçın çubuğunu çıkarabilirsiniz. Bunlar sadece aroma vermek için kullanılıyor.
Bu şeker ve tuz karışımı hafif kıvamlı bir şurup haline geldiğinde ateşten
alabilirsiniz.
Şimdi yumurtaların sarısını
beyazından ayırma zamanı. Bize bu tatlı için yalnızca sarıları lazım.
Ayırdıktan sonra yumurta sarılarını elle çırpabilirsiniz. Çırptıktan sonra daha
da yumuşak ve pürüzsüz olması için süzgeçten geçiriyoruz. Bunu da yaptıktan
sonra şurubu yavaş yavaş yumurta sarılarına ekliyoruz ve karıştırmaya devam
ediyoruz. Bu karışımı tekrar bir tencereye döküp orta ateşte devamlı
karıştırarak tekrar pişiriyoruz. 15 dakika kadar sonra biraz daha kıvamlı bir
hale geliyor. Ateşten alıp bir tabağa koyup soğumaya bırakıyoruz ve yarım saat
kadar buzdolabında bekletiyoruz. Bu karışım biraz soğuduktan sonra daha kolay
şekil alabilir hale geliyor ama eğer hala yapışkansa elinize az pudra şekeri
alıp bu şekilde küçük toplar haline getirebilirsiniz. Top yaptıktan sonra
dışını pudra şekerine bulayın. En son tekrar buzdolabına koyup
soğutabilirsiniz. Ve Yemas tatlınız hazır!
Yorumlar
Yorum Gönder