Leche Frıta: İspanyolların kızarmış süt tatlısı evde nasıl yapılır?
Sütlü tatlıları (ve neredeyse her
türlü tatlıyı!) seven biri olarak daha önce kızarmış süt tatlısı Leche Frita’yı
hiç duymamıştım. İspanyol kocamın söylediğine göre İspanya’da yaygın olarak
yenilen, bulunan bir tatlıymış ama ben nedense hiç denememiştim. İsmi çok
ilginç geldi çünkü öyle bir şey ki, görmeden aklınızda da canlandıramıyorsunuz…
Bu tatlıyı yemek için İspanya’ya gitmeyi bekleyemeyeceğim için hemen eşimi evde
Leche Frita yapmaya ikna ettim ve sonuç çok güzel oldu! Eğer siz de sütlü
tatlıları seviyorsanız ama artık daha orijinal bir tarif arıyorsanız kızarmış süt
tatlısını denemenizi öneririm. Tarif eşimden, sunumu benden, hadi başlayalım!
Malzemeler:
1.karışım için:
- 750 ml süt
- 2 adet tarçın çubuğu
- portakal ve limon kabuğu (2 parça yeterli)
2.karışım için:
-100 gr mısır nişastası
-250 ml süt
3.karışım için:
- 3 yumurta sarısı
-100 gram toz şeker
Pişirirken eklemek için:
- 50 gr tereyağı
- 1 çay kaşığı vanilya
Dışı için:
- 1 adet yumurta (sarı ve beyazı ile)
- 50 gr mısır nişastası
- 50 gr toz şeker
- 1 yemek kaşığı toz tarçın
- yarım litre ayçiçek yağı
Süsleme için:
- böğürtlen sosu
- çilek, yabanmersini, böğürtlen gibi mayhoş meyveler
- nane yaprakları
Yapılışı:
İlk başta 3 tane karışım yapmamız gerekiyor. Birinci karışım için 750 ml süt, 2 tarçın çubuğu, iki parça portakal ve 2 parça da limon kabuğunu bir kapta karıştırıyoruz. Bir kenara koyuyoruz.
İkinci karışım için 100 gr mısır nişastası ve 250ml sütü bir kapta karıştırıyoruz. Bunu da bir köşeye koyuyoruz.
Üçüncü karşım için de 3 yumurta sarısı ve 100 gram toz şekeri çırpıyoruz
ve bunu da kenara koyuyoruz.
Birinci karışımı bir tencereye koyup kaynatmaya başlıyoruz. Kaynayınca ateşten alıp üzerini kapakla kapatıp 10 dakika dinlenmeye bırakıyoruz. 10 dakika geçtikten sonra içindeki meyve kabuklarını ve tarçın çubuklarını çıkartıyoruz. Tekrar altını yakıp üçüncü karışımı buna ilave ediyoruz. Vanilyayı da ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Tekrar kaynayınca ikinci karışımı da ekleyip orta ateşte pişirmeye ve karıştırmaya devam ediyoruz. En son tereyağını da koyuyoruz. Artık karışımımız kıvamlanmaya başlıyor. Biraz daha pişirip bir cam kaba döküyoruz. Üzerini (değecek şekilde) streç filmle kaplayıp buzdolabında birkaç saat ya da bir gün soğumaya bırakıyoruz.
İyice soğuduktan sonra streç filmi çıkarıp bir tabak yardımı ile ters döndürerek tatlıyı cam kaptan çıkarabilirsiniz. Sonrasında istediğiniz şekilde (küp küp ya da dikdörtgen nugget gibi) kesebilirsiniz (bence orta boy dikdörtgenler sonradan daha güzel duruyor). Şimdi tatlımızın dış kısmını yapabiliriz.
Dışı için bir kaba 50 gr kadar mısır nişastası (ya da un) koyuyoruz. Başka bir kaba 1 yumurtanın tamamını çırpıp koyuyoruz. Bir diğer kaba da toz şeker ve 1 çay kaşığı toz tarçın koyuyoruz. Şimdi kestiğimiz tatlı dilimlerini bu kaplarda yüzdürüp malzemelerle dışını kaplayacağız. Her bir tatlı dilimini önce nişastaya bulayıp sonra yumurtaya batırıyoruz. Böylece kızartılmaya hazır oluyorlar.
Hepsini hazırladıktan sonra ayçiçeği yağında kızartıp havlu kâğıda koyup fazla yağını aldıktan sonra henüz çok soğumadan toz şeker ve toz şeker karışımına batırıyoruz. Kızarmış süt tatlımız hazır!
Sunum için acaba hangi sos ve meyveler yanına yakışır diye düşünürken birkaç
farklı sos ve meyve denedim. Çikolata ve karamel sos bence fazla tatlı
olduğundan Leche Frita’ya pek yakışmadı. Böğürtlen sos ise harika oldu. Meyve
olarak çok tatlı olanları değil de mayhoş meyveleri (böğürtlen veya vişne
benzeri) kullanmanızı öneririm. Hem hafif ekşiliği Leche Frita’nın tadına çok
yakışıyor hem de meyve tadı kızartmayı hafifletiyor. Gördüğünüz gibi biraz
süsleyince ortaya harika bir tabak çıktı! Fotoğrafını çekerken kendimi yememek
için zor tuttum!
Tarif videomuzu izlemek isteyenler buraya tıklayabilirler!
Eğer paylaştığımız diğer İspanyol tatlı tariflerini merak ediyorsanız:
• Peras al Vino - İspanyolların kırmızı şarapta armut tatlısı tarifini öğrenmek için buraya tıklayın!
• Churros - İspanyolların klasik tatlı kahvaltılık tarifi için şuraya tıklayın!
• Yemas de Santa Teresa - İspanya'nın Avila şehrine özgü tatlısı için buraya tıklayın!
• Carbon de Reyes - İspanyolların Noel'de yaramaz çocuklara verdikleri kömür şekeri tarifi için şuraya tıklayın!
• Dulce de Membrillo - İspanyol peynir tabaklarının vazgeçilmesi ayva ezmesi tarifi için buraya tıklayın!
Yorumlar
Yorum Gönder